נפלאות הקרדמון – הל

היכרות עם ההל

אל ההל המופלא התוודעתי עוד בילדותי כשהיה הופך את חווית הקפה השחור לחוויה מרגשת יותר.
עברו השנים והכרתי את הצ'אי, התה ההודי המתקתק, המלא כל טוב, בטיולים על ראש הרים או מורדות נחלים, מהצעירים שחזרו מהודו עם הבשורה. מצאתי עצמי מתחממת בלילה קר בהרי סירין מעל הכנרת, בטיול לילי עם כוס צ'אי חמה, לומדת לצרף שורש זנגוויל למסמרי ציפורן וקליפות קינמון, ולחרוץ גרעיני הל. ברבות השנים כשהגעתי בעצמי להודו, כבר הכרתי כיצד מכינים את המשקה הנפלא, ידעתי מהי תועלתו ובעיקר, הרגשתי את התחושה הנפלאה בכל בוקר מחדש, שהאופנוע מחכה שנשוט עליו, בין בדי משי בחנות קטנה, ואחרי ארוחת הערב על שפת האוקיאנוס. חזרתי אל ההל לאחרונה, כשמצאתי את עצמי במשך זמן רב משתעלת ללא הפסקה, ומחפשת דרך להניע את הליחה, להשיב את החיוניות לריאות ולגוף כולו, לחטא את הזיהומים שהתפתחו ולחזק את התיאבון והרצון לקבל ולהכיל את העולם מחדש. ונזכרתי שוב כמה הפלא הזה מרגש וטעמו מתקתק.

ההל – אורח במטבח הביתי

ומהו ההל, מאין הגיע, ועד כמה הוא משולב במסורת הריפוי העתיקה, וכמה נוכל להרוויח אם נכיר אותו ונכניס אותו כאורח קבוע במטבח הביתי?
ההל מוכר עוד מהתנ"ך בשמו המקראי קרדמון. התבלין קרדמון נסחר על ידי הנבטים לאורך הסהר הפורה, וכנראה הובא לארצנו מהודו עוד בימי קדם, ומחירו היה רב.

מיהו ההל מבחינה בוטנית? 

ההל הוא שיח שמוצאו בסרי לנקה והודו, שהם אזורים לחים. השיח ממשפחת הזנגוויליים, מתנשא לגובה של כ-3 מטרים, ופירותיו מכילים את זרעי ההל הידועים. בכל פרי (תרמיל) ישנם 15-20 זרעי הל, מהם נטחנת האבקה המוכרת. פרחיו גדולים ומרשימים, ועליו ירוקים וגדולים.
השמן הנדיף הארומטי נמצא בזרעים, ויש לטחון אותם סמוך למועד השימוש, כדי להרוויח את איכותם.
את ההל נהוג להוסיף לקפה בארצות ערב, למשקאות שונים (לאסי הודי- משקה יוגורט), לעוגות ומאכלים ועוד. הוא נמכר בתבלין בודד או כחלק מתערובת תבלינים כמו: קארי, 'ראס אל דוכאן', חוויאג'.

 

איכותו האנרגטית


איכותו האנרגטית של ההל היא בצבע כתום חי, ומעבירה הרגשה של חיוניות ותנועה. צבע הזהב האדום האצילי מתאים לתארו, וכך גם תכונותיו הרפואיות והאנרגטיות. השפעתו הרגשית משחררת ומעניקה רווחה לנפש ולגוף. החיבור הוא למפגש בין צ'אקרה שנייה וצ'אקרת בסיס, שם טמונה היכולת לפתח אינטימיות ופתיחות (הבעה פנימית ויכולת קבלה של הבעה פנימית של האחר), ריגוש ומיניות, מימוש פנימי כלפי חוץ (מימוש פוטנציאל אורי (רוחני), שכלי, רגשי- קריירה, זוגיות, ייעוד) והקטיף של הפירות הבשלים שבך.

לא לחינם נקשר ההל לריפוי בעיות גניקולוגיות נשיות (המגיעות בשל חוסרים או עודפים אנרגטיים באיזור האנרגטי האמור (בין צ'קרה שניה לראשונה), להנעת אנרגיית חיים תקועה במקומות שונים בגוף (מעי רגיש, חולשה עיכולית, חוסר תיאבון), להפגת בועות האוויר (גזים) ממערכת העיכול (האדמה), ולכיוח ליחה (הפרשת פסולת שנועדה להגן על כניסת חומרים מזהמים, ועקב יציאה מפרופורציה (מערכת החיסון בעודף), עודפי הליחה מקשים על הקבלה של האוויר (קבלת המציאות עקב חוסר איזון רגשי) – ועוד ועוד.

 

איכותו הרפואית


• ההל הינו מחטא, ולכן יעיל למגוון דלקות וזיהומים שונים, על רקע קור, מדלקות מעיים, גרון וריאות, לשלשול זיהומי במעיים, טפילים במעיים וכדומה.
• ההל הינו מכייח ליחה, מעצם היותו מניע את האנרגיה בגוף (הצ'י). בכך יוכל לעזור לבעיות נשימה עקב גודש ליחה בריאות או בקנה הנשימה, לעודף ליחה בשל עישון או מוצרי מזון קרים המייצרים ליחה.
• ההל הינו פותח תיאבון, ומסייע לעיכול עקב היותו מפיג גזים, ממריץ מרה, מגביר הפרשת רוק ומחמם. כלומר, ההל יוכל לעזור לבעיות עיכול רבות, לרגישויות למזון, לחוסר נוחות בטנית (דיספפסיה), לתת חומציות בקיבה וחולשה עיכולית (חולשת אש העיכול- האגאני), היוווצרות גזים עקב אלרגיה או רגישות למזון חלבוני, בעיות קיבה, מעי רגיש, ריח רע מהפה שנובע מכל אלו וכדומה.
• ההל הינו מעורר ולכן יעיל לחולשה כללית, חוסר חיוניות ופחיתות אנרגיה בשל סיבות שונות שניתנות לטיפול באמצעות תכונות הריפוי של ההל.
• ההל הינו משתן ולכן יעיל לניקוי כללי, איזון מאזן הנוזלים בגוף וזרימה תקינה של כליות (חיזוק הכליות ולניקוי אבנים בכליות) ומערכת שתן (מה שיעיל גם בטיפול בדלקות דרכי השתן, על רקע קור)
• נוגד עווית- כלומר משחרר התכווצויות. בשל סיבה זו ובהקשר לשלל הסיבות האחרות יעיל ההל באסתמה, ברונכיטיס, כיווצי מעיים (כאבי בטן), טחורים וכדומה.
• מאלחש כאב – יעיל לכל הקשר של אחת מהבעיות הנזכרות עם כאב המתלווה אליהן.
• מעורר תשוקה ולכן יעיל לבעיות אין אונות, חוסר חשק מיני או הקשרים של גוף ונפש המשליכים על חוסר חיבור אינטימי, קשיים בזוגיות וכדומה.
• מקדם ווסת- יעיל בהסדרת המחזור החודשי של האישה.

 

השימוש


את ההל ניתן לרכוש כגרעינים ולחרוץ אותם, או לטחון אותם במטחנת תבלינים ביתית. או שניתן לרכוש אותו כאבקה. ניתן להוסיף 1/4 כפית אבקה טחונה טרייה לכל מאכל או משקה. יש לשים את האבקה או הזרעים בכוס מים רותחים ולחכות כעשר דקות עד לשתייתם.
בטיפול בחוסר תיאבון או נפיחות וגזים, מומלץ לשתות כחצי שעה לפני הארוחה לשם אפקטיביות פעולת המעיים והמרה.
מומלץ להשתמש עשרה ימים בהל, ולהפסיק למשך 3 ימים וחוזר חלילה. במהלך אפיזודה אקוטית של מחלה, ניתן להגיע למינון של ארבע פעמים ביום.
אינו מומלץ לסובלים מאבנים בדרכי מרה.

 

שימוש במטבח הביתי

כאמור, ניתן להוסיפו למשקאות חלביים, ואף להמיר את החלב בחלב צמחי. נראה כי לא לחינם היה ההל משמש כתבלין בחלב ההודי כמפיג גזים, מרכך חלבונים (עובד על הטריפסין), נוגד עווית ועוד. כיום, ניתן להשתמש בטעמו החריף והמעודן בכל אמצעי אחר. (לאחרונה שמעתי על שימוש של הל בציזיקי יווני- מטבל יוגורט עם מלפפונים, שמיר ושום)

 

מתכון לפרישייק טבעוני עם הל- "קרדמון – גוג'י- בננה"

מצרכים: (1-2 מנות)
• בננה קפואה או טרייה
• כוס חלב (שקדים/אורז/סויה/קשיו/שיבולת שועל)
• תמר מג'הול אחד
• רבע כפית הל
• חופן אגוזים ושקדים- חמישה מכל סוג (אגוזי מלך, קשיו, ברזיל, לוז, מקדמיה, שקדים)
• חופן אוכמניות גוג'י
• כפית קקאו חי טחון
• רבע כפית אצת ספירולינה
• כפית זרעי צ'יה (מרווה ספרדית)

את כל אלו הכניסו לבלנדר וערבבו עד לקבלת מרקם אחיד, עם שבבי אושר קטנים. מזגו לכוס מתאימה והגישו בליווי חיוך.

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

נגישות